29 Μαρτίου 2012

Αρχαία Ιστορία - Χρονολόγιο


ΑΠΟ ΤΟ ΣΟΛΩΝΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

ΕΤΟΣ
π.Χ

650 Όλοι οι Σπαρτιάτες πολίτες συναποτελούν τον δᾶμον.

594 Ο Σόλων Επώνυμος Άρχων των Αθηνών – Σεισάχθεια – πολιτικά δικαιώματα σε όλους τους Αθηναίους πολίτες (οι θήτες μέλη της εκκλησίας) – βουλή των 400 – Λαϊκά δικαστήρια.

560 Οι Έλληνες της Μ. Ασίας υπό τον Κροίσο – Η Σπάρτη οργανώνει τη συμμαχία της στην Πελοπόννησο – Ίδρυση της περσικής αυτοκρατορίας.

546 Ο Πεισίστρατος τύραννος στην Αθήνα – Νίκη του Κύρου Β’ επί του Κροίσου – υποταγή των Ελλήνων της Μ. Ασίας στους Πέρσες.

514 Δολοφονία του Ιππάρχου, γιου του Πεισίστρατου.

511 Πτώση των Πεισιστρατιδών.

508 Μεταρρυθμίσεις Κλεισθένη, 100 δήμοι, 30 τριττύες, 10 φυλές, βουλή των 500.

500 Ιωνική επανάσταση(499-494) – Βοήθεια από τους Αθηναίους – Καταστροφή της Μιλήτου από τους Πέρσες(494).

492 Πρώτη εκστρατεία των Περσών εναντίον της Ελλάδας. Καταστροφή του περσικού στόλου υπό τον Μαρδόνιο στη χερσόνησο του Άθω λόγω θαλασσοταραχής.

490 Δεύτερη εκστρατεία των Περσών – Μάχη του Μαραθώνα – Μιλτιάδης. - H νίκη των Ελλήνων της Δύσης στην Ιμέρα σε βάρος των Καρχηδονίων.

482 Κατασκευή στόλου από τους Αθηναίους.

480 Τρίτη εκστρατεία των Περσών – Μάχη στις Θερμοπύλες – Ναυμαχίες στο Αρτεμίσιο και στη Σαλαμίνα – Θεμιστοκλής – Πυρπόληση της Ακρόπολης των Αθηνών από τους Πέρσες.

479 Μάχες Πλαταιών (Παυσανίας) και Μυκάλης.

478 Οχύρωση Αθηνών και Πειραιώς – Αθηναϊκή συμμαχία της Δήλου εναντίον των Περσών

476 Επιχειρήσεις του Κίμωνα στην Ηιόνα της Θράκης – εκδίωξη των περσικών φρουρών που στο εξής αντιστέκονται και κρατούν το Δορίσκο.

475 Επιχειρήσεις στη Σκύρο – εκδίωξη των Δολόπων πειρατών – κατάληψη της νήσου – εγκατάσταση Αθηναίων κληρούχων.

474/472 Ο Κίμων καταλαμβάνει την Κάρυστο, που δεν πολέμησε στο πλευρό των Ελλήνων - Νίκη των Ελλήνων της Δύσης σε βάρος των Τυρρηνών στη ναυμαχία της Κύμης(474).

469 Αποστασία της Νάξου - Καταστολή της από τους Αθηναίους.

468 Συνέχιση του πολέμου εναντίον των Περσών. Νίκη του Κίμωνα στον Ευρυμέδοντα ποταμό κατά την εκστρατεία της Παμφυλίας.

465 Θάνατος Θεμιστοκλή – Εκστρατεία των Αθηναίων στη Θάσο και στη Χερσόννησο – υποταγή της Θάσου – πανωλεθρία στο Δραβήσκο.

462 Αφαίρεση των πολιτικών αρμοδιοτήτων από τον Άρειο Πάγο και απόδοσή τους στο δήμο. Οι δημοκρατικοί με τον Εφιάλτη παίρνουν την εξουσία – Αποστολή βοήθειας υπό τον Κίμωνα στη Σπάρτη που αντιμετωπίζει επανάσταση των ειλώτων – Αποπομπή του αθηναϊκού στρατού στην Ιθώμη - Προστριβές με τη Σπάρτη – Συμμαχία Αθηναίων και Αργείων.

461 Ο Κίμωνας αντιμετωπίζει τον οστρακισμό με την κατηγορία του φιλολακωνισμού και χρεώνεται την ευθύνη για την αποπομπή – Ο Περικλής νέος αρχηγός της δημοκρατικής παράταξης.

460 Έναρξη κατασκευής των Μακρών Τειχών - Οι Αθηναίοι στέλνουν βοήθεια στους Αργείους που βρίσκονταν σε πόλεμο με τη Σπάρτη – Μάχη της Οινόης( στην Αργολίδα)- Νίκη Αθηναίων και Αργείων - Εκστρατεία των Αθηναίων στην Αίγυπτο εναντίον των Περσών – Νίκες Αθηναίων και των επαναστατών Αιγυπτίων.

459 Προσχώρηση των Μεγάρων στην αθηναϊκή συμμαχία – Πλήγμα για τα εμπορικά συμφέροντα της Κορίνθου και της Αίγινας.

458 Έναρξη του ‘Α’ Πελοποννησιακού πολέμου’ – Kορίνθιοι και Επιδαύριοι νικούν τους Αθηναίους στους Αλιείς – Οι Αθηναίοι νικούν τους Πελοποννησίους στη ναυμαχία της Κεκρυφάλειας – Μεγάλη νίκη των Αθηναίων επί της Αίγινας - Αποκλεισμός της Αίγινας από τον αθηναϊκό στόλο.

457 Λακεδαιμόνιοι, Φωκείς, Οπούντιοι Λοκροί και Βοιωτοί απωθούν αρχικά τον Αθηναϊκό συνασπισμό στη μάχη της Τανάγρας. Οι Αθηναίοι με το Μυρωνίδη μετά την απόσυρση των Λακεδαιμονίων συντρίβουν τους Θηβαίους στα Οινόφυτα και διαλύουν τη Βοιωτική Συμμαχία.

456 Ολοκλήρωση Μακρών Τειχών – Συνθηκολόγηση Αίγινας – Οι Αθηναίοι με τον Τολμίδη διεξάγουν ναυτικές επιχειρήσεις στη Ν. Πελοπόννησο, στο Ιόνιο και στον Κορινθιακό και καταλαμβάνουν στρατηγικές θέσεις – Οι Αθηναίοι εγκαθιστούν τους Μεσσηνίους είλωτες στη Ναύπακτο – Η εκστρατεία στην Αίγυπτο παίρνει δυσμενή τροπή – οι Πέρσες ελέγχουν το Δέλτα του Νείλου.
454 Μεταφορά του συμμαχικού ταμείου από τη Δήλο στην Αθήνα – Αποτυχημένη εκστρατεία των Αθηναίων στη Θεσσαλία – Οριστική ήττα των Αθηναίων στην Αίγυπτο

453 Οι Αθηναίοι με τον Περικλή διεξάγουν ναυτικές επιχειρήσεις σε βάρος της Σικυώνας και της Ακαρνανίας - Ανάκληση Κίμωνα από την εξορία.

451 Σύναψη πενταετούς ανακωχής ανάμεσα σε Αθηναίους και Λακεδαιμονίους με πρωτοβουλία του Κίμωνα.

450/449 Εκστρατεία του Κίμωνα στην Κύπρο – Νίκες των Αθηναίων (Σαλαμίνα Κύπρου) – θάνατος Κίμωνα στο Κίτιο. Σύναψη ειρήνης ανάμεσα σε Αθήνα και Πέρσες ( Καλλίειος ειρήνη )

447 Ίδρυση του ομοσπονδιακού κράτους της Βοιωτίας - Μάχη της Κορώνειας – ήττα των Αθηναίων.

446 Τριακονταετείς σπονδές μεταξύ Αθηναίων και Λακεδαιμονίων.

443 Αποικισμός Θουρίων.

440 Αποστασία Σάμου και καταστολή της από τους Αθηναίους.

437 Οι Αθηναίοι ιδρύουν την Αμφίπολη στο χώρο της Χαλκιδικής - Επέκταση του αθηναϊκού εμπορίου στον Εύξεινο Πόντο - Ίδρυση εμπορικών σταθμών και εγκατάσταση Αθηναίων κληρούχων στην Αμισό και τη Σινώπη. - Εκστρατεία του Φορμίωνος στην Ακαρνανία στα πλαίσια της οικονομικής επέκτασης προς τη Δύση - προστριβές με την Κόρινθο.

435 Πόλεμος Κορινθίων και Κερκυραίων με αφορμή την αναταραχή στην Επίδαμνο.

433 Ανάμειξη Αθηναίων στη διαμάχη Κορινθίων και Κερκυραίων υπέρ των τελευταίων.

432 Επέμβαση των Κορινθίων στην Ποτείδαια – Πολιορκία της Ποτείδαιας από τους Αθηναίους – Το Μεγαρικό ψήφισμα.

431 Επίθεση Θηβαίων κατά Πλαταιών ( Άνοιξη) – Έναρξη Πελοποννησιακού πολέμου – Αρχιδάμειος πόλεμος (431-421).

430 Λοιμός στην Αθήνα.

429 Πολιορκία των Πλαταιών από τους Λακεδαιμονίους - Μάχη της Στράτου στην Ακαρνανία και ήττα των Πελοποννησίων - Ναυμαχία στην Πάτρα και τη Ναύπακτο - νίκη των Αθηναίων υπό τον Φορμίωνα σε βάρος των Πελοποννησίων - Θάνατος του Περικλή από το λοιμό.

428 Αποστασία της Λέσβου – Λεηλασία της Σαλαμίνας από τα πληρώματα του πελοποννησιακού στόλου. Έναρξη εμφύλιου πολέμου στην Κέρκυρα (-425).

427 Παράδοση των Μυτιληναίων – Παράδοση των Πλαταιών – Σφαγές στην Κέρκυρα - Πρώτη εκστρατεία των Αθηναίων στη Σικελία (- 425) - Νίκη στη ναυμαχία στο Ρήγιο, χωρίς όμως συνέχεια.

425 Κατάληψη της Πύλου από τους Αθηναίους – Οι Λακεδαιμόνιοι προτείνουν ειρήνη στους Αθηναίους – Ο Κλέων αρνείται - Ναυτικές επιχειρήσεις του Νικία στην Κορινθία και τα Μέθανα.

424 Ναυτικές επιχειρήσεις του Νικία στα Κύθηρα και τη Λακωνική - επιχειρήσεις των Αθηναίων στη Μεγαρίδα και στη Βοιωτία - Μάχη στο Δήλιο, ήττα των Αθηναίων από τους Θηβαίους - Μεταφορά του πολέμου στη Χαλκιδική - Οι Αθηναίοι χάνουν την Αμφίπολη.

422 Θάνατος Κλέωνα – Βρασίδα.

421 Ειρήνη του Νικία.

416 Εκστρατεία των Αθηναίων εναντίον της Μήλου – Παράδοση Μηλίων.

415 Εκστρατεία των Αθηναίων στη Σικελία.

414 Επέμβαση της Σπάρτης στη Σικελία.

413 Κατάληψη και οχύρωση της Δεκέλειας από τους Σπαρτιάτες – Ήττα των Αθηναίων στη Σικελία – Δεκελεικός – Ιωνικός πόλεμος (413-404).

412 Αποστασία των συμμάχων της Αθήνας – Συμμαχία της Περσίας με τη Σπάρτη.

411 Κατάλυση της δημοκρατίας στην Αθήνα – Το καθεστώς των 400 – Το καθεστώς των 5000.

410 Αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

408 Επιστροφή του Αλκιβιάδη στην Αθήνα.

407 Συνεννόηση και φιλία Λυσάνδρου και Κύρου.

406 Ναυμαχία των Αργινουσών – νίκη Αθηναίων και καταδίκη των στρατηγών.

405 Ήττα των Αθηναίων στους Αιγός Ποταμούς – Πολιορκία των Αθηνών.

404 Συνθηκολόγηση Αθηνών (Άνοιξη) – Εγκατάσταση των τριάκοντα τυράννων (Σεπτέμβριος).

403 Εισβολή του Θρασύβουλου στην Αττική (Ιανουάριος) – Ήττα των τριάκοντα (Μάιος) – Αποκατάσταση της Δημοκρατίας (Σεπτέμβριος).

401 Ο Κύρος εκστρατεύει εναντίον του Αρταξέρξη – Κάθοδος των μυρίων – Κύρου Ανάβασις.

399 Επιστροφή των μυρίων στα Μικρασιατικά παράλια.

397 Ο Αθηναίος στρατηγός Κόνων στην υπηρεσία του Αρταξέρξη.

396 Εκστρατεία του Αγησιλάου στη Μ. Ασία – περσική προπαγάνδα και οικονομική εκστρατεία εναντίον της Σπάρτης στην Ελλάδα.

395 Κορινθιακός ή Βοιωτικός πόλεμος – Αθηναίοι, Κορίνθιοι, Μεγαρείς, Θηβαίοι εναντίον της Σπάρτης – Μάχη στην Αλίαρτο - Ήττα και θάνατος Λυσάνδρου.

394 Ανάκληση Αγησιλάου και επιστροφή στη Ν. Ελλάδα – Μάχη στον ποταμό Νεμέα των αντιπάλων συνασπισμών προ της αφίξεως του Αγησιλάου – Νίκη Λακεδαιμονίων – Άφιξη Αγησιλάου στη Βοιωτία - Νίκη Αγησιλάου στην Κορώνεια – Καταστροφή στην Κνίδο του σπαρτιατικού στόλου από τον περσικό, του οποίου ηγούνταν ο Αθηναίος Κόνων.

393 Επιστροφή του Κόνωνος στην Αθήνα – ανοικοδόμηση των τειχών.

392 Η Σπάρτη προσεγγίζει την Περσία – Πολιτική ένωση Άργους και Κορίνθου

390 Ήττα των Σπαρτιατών στο Λέχαιο.

387/386 Βασίλειος / Ανταλκίδειος ειρήνη. Ο Μέγας Βασιλεύς, με ευθύνη της Σπάρτης, γίνεται ρυθμιστής των πραγμάτων στην Ελλάδα.

382 Κατάληψη της Καδμείας από τους Σπαρτιάτες.

379 Εκδίωξη της σπαρτιατικής φρουράς και παλινόρθωση της Δημοκρατίας από τον Πελοπίδα.

378 Ίδρυση της Β’ Αθηναϊκής συμμαχίας.

371 Νίκη των Θηβαίων επί των Σπαρτιατών στα Λεύκτρα της Βοιωτίας – η λοξή φάλαγγα του Επαμεινώνδα.

370 Πρώτη εισβολή των Θηβαίων στη Λακωνία.

367 Πρώτη μνεία της Αιτωλικής Συμπολιτείας.

364 Θάνατος του Πελοπίδα στη μάχη των Κυνών Κεφαλών.

362 Δεύτερη εισβολή των Θηβαίων στη Λακωνία – Ο Αγησίλαος πρωτοστατεί στη μάχη της ατείχιστης Σπάρτης – Μάχη της Μαντίνειας – θάνατος Επαμεινώνδα.

361 Εκστρατεία του Αγησιλάου στην Αίγυπτο.

359 Θάνατος του Αγησιλάου – Άνοδος του Φιλίππου του Β’ στο θρόνο της Μακεδονίας.

357 Διάλυση της Β’ Αθηναϊκής συμμαχίας - Συμμαχικός πόλεμος – ο Φίλιππος κατακτά την Αμφίπολη - προστριβές Φιλίππου και Αθηναίων – οι Αθηναίοι βρίσκονται σε πόλεμο με τους Ευβοείς.

356 Γέννηση Μ. Αλεξάνδρου.

355 Ναυμαχία στα Έμβατα – ήττα των Αθηναίων - Αναγνώριση εκ μέρους των Αθηναίων της ανεξαρτησίας των πρώην συμμάχων τους υπό την πίεση των Περσών - Τέλος Συμμαχικού πολέμου – Έναρξη του Γ’ Ιερού πολέμου στη Στερεά Ελλάδα – Φωκείς εναντίον Βοιωτών, Θεσσαλών και Λοκρών.

353 Οι Αθηναίοι ανακτούν τη Σηστό και άλλες θέσεις της Χερσοννήσου.

352 Οι Αθηναίοι στρατοπεδεύουν στις Θερμοπύλες για να εμποδίσουν τον Φίλιππο, που έχει εμπλακεί στον Γ’ Ιερό πόλεμο, να προχωρήσει νοτιότερα – Ανεπιτυχής πολιορκία του Ηραίου Τείχους από το Φίλιππο.

351 Επιθέσεις Φιλίππου στην Ίμβρο και τη Λήμνο, συμμάχους των Αθηναίων – Απαγωγές κληρούχων και παρεμπόδιση της ναυσιπλοΐας – Οι Ευβοείς ξεσηκώνονται εναντίον των Αθηναίων με τη βοήθεια του Φιλίππου – Επιχειρήσεις στα Στενά και πολιορκία του Βυζαντίου από μακεδονικές δυνάμεις – Μείωση της αθηναϊκής επιρροής στη Χερσόννησο – Ο Κερσεβλέπτης συμμαχεί με το Φίλιππο.

349 Αδυναμία των Αθηναίων, που βρίσκονται σε πόλεμο με τους Ευβοείς, να στειλουν βοήθεια στη Χαλκιδική που δέχεται επίθεση από το Φίλιππο.

348 Κατάληψη της Τορώνης και της Ολύνθου από το Φίλιππο – Όλη η Χαλκιδική περνά στα χέρια του τελευταίου.

346 Ειρήνη του Φιλοκράτη - Κατοχύρωση των κεκτημένων από το Φίλιππο που προσφέρει ειρήνη και συμμαχία στους Αθηναίους – Δυσαρέσκεια από την πλευρά των Αθηναίων για τους χειρισμούς της διπλωματικής τους αποστολής – Εισβολή του Φιλίππου στη Φωκίδα – Τέλος Γ’ Ιερού πολέμου – Ο Φίλιππος διέρχεται τις Θερμοπύλες και ελέγχει το πέρασμα - Οι Αθηναίοι αιφνιδιάζονται και στο εξής δυσπιστούν για τις προθέσεις του.

342/340 Ακήρυχτος πόλεμος ανάμεσα σε Αθηναίους και Φίλιππο – Επιχειρήσεις στη Θράκη – Οι Αθηναίοι, που νιώθουν να απειλούνται ζωτικής σημασίας συμφέροντα, παρεμποδίζουν το Φίλιππο και θέτουν σε δοκιμασία την ειρήνη του Φιλοκράτη – Οργανώνεται αντιφιλιππικός συνασπισμός στη Ν. Ελλάδα με πρωτοβουλία των Αθηναίων.

339 Δ’ Ιερός πόλεμος - Ο Φίλιππος με την ιδιότητα του αρχηγού των Αμφικτιόνων εισβάλλει εκ νέου στη Φωκίδα – Σταματά στην Ελάτεια και περιμένει τις αντιδράσεις Αθηναίων και Θηβαίων.

338 Ήττα των Αθηναίων και των Θηβαίων στη μάχη της Χαιρώνειας από το Φίλιππο.

337 Πανελλήνιο συνέδριο της Κορίνθου – Αποφασίζεται η εκστρατεία κατά των Περσών.

336 Δολοφονία Φιλίππου – Ο Αλέξανδρος βασιλιάς της Μακεδονίας.

335 Επανάσταση και καταστροφή της Θήβας από τον Αλέξανδρο.

334 Έναρξη της εκστρατείας στην Ασία – Μάχη του Γρανικού.

333 Mάχη στην Ισσό.

332 Κατάληψη της Τύρου και της Αιγύπτου από τον Αλέξανδρο.

331 Μάχη στα Γαυγάμηλα – Κατάλυση του περσικού κράτους.

329 Κατάκτηση Βακτριανής και Σογδιανής.

327 / 325 Εκστρατεία των Ινδιών.

323 Θάνατος Μ. Αλεξάνδρου – Εξέγερση στη Ν. Ελλάδα υπό την ηγεσία των Αθηναίων – Λαμιακός πόλεμος.

322 Νίκη του Αντιπάτρου επί των Αθηναίων και των συμμάχων τους στην Κραννώνα της Θεσσαλίας – Αυτοκτονία του Δημοσθένη στην Καλαυρία του Πόρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου